Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
369855477: Cześć, potrzebuję pomocy z następującym zadaniem.
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji.
1)f(x)=x2/(x+2)2
Obliczyłam już z tego pochodną i wychodzi 4x/(x+2)3
tylko teraz nie wiem co z tym fantem zrobić 😥
2) f(x)=x2+2x+1/2−x
pochodna −x2+4x+5/(2−x)2
22 sty 19:59
22 sty 20:02
369855477: no tak, wyjdzie, np. 4x(x+2)3>0 tylko nie wiem czy dobrze myśle co do rysowania,
tutaj wychodzi x=0 i x= − 2 więc rysuję normalną parabolę?
22 sty 20:09
Maciess:

1)
Masz wyliczoną pochodną. Jeśli pochodna jest większa od 0 w jakimś przedziale to w tym samym
przedziale funkcja pierwotna rosnie.
| | x2 | |
Otrzymałes f'(x)= |
| I musimy sprawdzić gdzie ta funkcja jest dodatnia a gdzie |
| | (x+2)2 | |
ujemna. W mianowniku jest kwadrat więc zawsze nieujemny − czyli znak będzie zależny od
licznika.
Rysujemy wykres funkcji z licznika i na jej podstawie ustalamy monotoniczność. Wazna jest
dziedzina!
Z wykresu odczytuje ze ze pochodna jest dodatnia dla x>0 więc funkcja jest rosnąc dla x>0
Funkcja maleje dla x∊(−
∞,−2) i x∊(−2,0)
22 sty 20:11
Maciess: Sorrki źle odczytałem pochodną, źle jest
22 sty 20:14
Maciess: I nie parabola tylko metodą węzyka raczej. No i mowie pamietaj ze dziedzine musisz uwzglednic
22 sty 20:18