Próbna NE
Maciess: Wyznacz wszystkie wartości parametru m∊ℛ dla których równanie (1−m)9x+4*3x=m+2 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste.
22 sty 19:41
Janek191:
9
x = ( 3
x)
2
3
x = t i równanie kwadratowe
22 sty 19:44
Maciess: No własnie tak to robie, ale czy to juz bedzie koniec? Skąd miec pewnośc że t>0?
22 sty 19:47
Janek191:
3
x > 0 − funkcja wykładnicza
22 sty 19:48
Maciess: m∊(−3,1)U(1,2) ?
22 sty 19:56
Janek191:
Nie liczyłem.
22 sty 19:57
Maciess: Może ktoś z nudów później policzy. W każdym razie dzięki za pomoc
22 sty 19:58
ICSP: Uwzględniłeś warunki
t1 + t2 > 0
t1 t2 > 0
?
22 sty 20:06
ford:
wg mnie ostatecznie zostanie tylko m∊(1,2) po uwzględnieniu dodatkowych warunków t1+t2>0 i
t1*t2>0
22 sty 20:11
Maciess: Nie uwzględniłem

Własnie o to pytałem bo czułem ze czegos brakuje
22 sty 20:20
Maciess: Wyszło tak jak u ford, dzięki jeszcze raz
22 sty 20:24