obliczyc calki macierze granice
jane: Mam problem z rozwiązaniem kilku zadań. Przypuszczam ze nie są one trudne.
1. Obliczyć rzad macierzy:
| −1 −2 3 1 |
| 2 1 0 2 |
| 0 −1 2 5 |
umiem to robić kiedy mam macierz 3x3 ale w takiej nie wiem jak się to robi
2. Obliczyć granice funki:
lim x−> 1 = lnx/x−1
i tu znowu podobny problem umiem liczyć granice, ale kiedy pojawiają sie logarytmy nie wiem co
z tym robić
3. dana jest funkcja f(x) = −x/x2+1 i nalezy obliczyć a) dziedzinę b) pochodną c)
monotoniczność d) extrema lokalne
4.obliczyć całkę oznaczoną ( na górze znaku całki 0 na dole −2) ex oraz interpretacja
graficzna
5. obliczyć pole obszaru ograniczonego z góry f(x) = −x2 +4 z dołu y=0 + rysunek
17 lut 00:59
Basia:
ad.1
Rząd macierzy to min(liczba niezależnych liniowo wierszy; liczba niezależnych liniowo kolumn)
nie sprawdzałam dokładnie, ale zdaje mi się, że wszystkie wiersze są liniowo niezależne o
wszystkie kolumny też czyli rz.A=min(3,4)=3
ad.2
czy to jest
czy
ad.3
D=R
| | −1*(x2+1)−2x*(−x) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x2+1)2 | |
f'(x)=0 ⇔
x
2−1=0 ⇔
(x+1)(x−1)=0 ⇔
x=−1 lub x=1
znak pochodnej zależy tylko od licznika bo (x
2+1)
2 jest stale dodatnie
x∊(−
∞;−1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(−1;1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
| | −(−1) | | 1 | |
xMax = −1 fMax = f(−1) = |
| = |
| |
| | 1+1 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
xmin = 1 fmin = f(1) = |
| =− |
| |
| | 1+1 | | 2 | |
17 lut 01:21
jane: zad 2
to jest to pierwsze co napisałeś
17 lut 01:26
Basia:
ad.4
| | 1 | |
∫−20 ex dx = ex |−20 = e0−e−2 = 1− |
| |
| | e2 | |
pole obszaru ograniczonego krzywą
y=e
x
i prostymi
x=−2 i x=0
ad.5
−x
2+4=0
4−x
2=0
(2+x)(2−x)=0
x=−2 lub x=2
P= ∫
−22(−x
2+4) dx = (−
13x
3+4x) |
−22 =
(−
13*8+8)−(−
13*(−8)−8) =
−
83+8−
83+8 = 16
17 lut 01:27
Basia:
lim
x→1 lnx = ln1=0
lim
x→1 (x−1)=1−1=0
można zastosować tw.de l'Hospitala
| | 1x | | 1 | | 1 | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| = 1 |
| | 1 | | x | | 1 | |
17 lut 01:29