GEOMETRIA ANALITYCZNA
kurnik: Dane są dwa wierzchołki trójkąta ABC: A(−1,1) oraz B(5,7). Wysokości trójkąta przecinają się w
punkcie P(3,3). Wyznacz współrzędne punktu C oraz napisz równanie okręgu opisanego na
trójkącie ABC.
22 sty 19:31
Janek191:

Wyznacz proste:
pr PC ( prostopadła do Pr AB i przechodzi przez C)
pr AP
pr BC ( prostopadła do pr AP i przechodzi przez B)
Proste
pr PC i pr BC przetną się w C.
Itd.
22 sty 19:40
Janek191:
Miało być − II wierszu : i przechodzi przez P.
22 sty 19:41
Eta:

A(−1,1), B(5,7) P(3,3)
prosta AP⊥BC i prosta BP⊥AC
| | xP−xA | |
aAP= |
| = ....... =1/2 to aBC= −2 |
| | yP−yA | |
prosta BC: y= −2(x−x
B)+y
B ⇒ y=......
analogicznie
| | yP−yB | |
aBP= |
| =.....=2 to aAC= −1/2 |
| | xP−xB | |
prosta AC: y=−(1/2)*(x−x
B)+y
B ⇒ y=.....
i rozwiąż układ równań prostych AC i BC otrzymasz ... C(......., .......)
działaj maturzysto ....
22 sty 19:43