Nierówność wykładnicza
n0cny: Witam.
Czy mógłby ktoś pokazać jak rozwiązać te zadanie? [(x+1)3]x / (x−1)2≥0
Trzeba zacząć od dziedziny, wydaje mi się że będzie to x⊂(−∞;1)(1;∞) ale nie wiem co dalej.
22 sty 19:26
Janek191:
x ∊ ℛ \ { 1}
Iloraz zastąp iloczynem
22 sty 19:31
Jerzy:
Wskazówka:(x + 1)3*x*(x2 − 1)2 ≥ 0
22 sty 19:32
n0cny: Jerzy, na pewno (x2−1)2 a nie po prostu (x2−1)?
22 sty 19:34
n0cny: Nie potrafię zrozumieć, jak dojść do postaci którą "opisał" Jerzy. Wiem, że wtedy po prostu
przyrównam każde wyrażenie do zera i wyjdzie wynik.
22 sty 19:38
Mila:

To nie jest nierówność wykładnicza!
D=R\{1}
Zamiast badać znak ilorazu badamy znak iloczynu ( ta sama zasada ustalenia znaku:
(x+1)
3*x*(x−1)
2≥0
x=−1, x=0, x=1 pierwiastek podwójny
x∊(−
∞,−1>∪<0,1)∪(1,
∞)
22 sty 21:24