cxz
fsdaf: y' + y = sin x
rozwiąże ktoś?
22 sty 19:08
grzest:
y' + y = sin x
Jest to r.r. liniowe pierwszego rzędu, niejednorodne.
y'+y=0 − równanie jednorodne.
dy/dx=−y
lny=−x+lnC
y=Ce
−x − rozwiązanie r.r. jednorodnego.
Rozwiązanie r.r. niejednorodnego znajdę metodą uzmiennienia stałej.
y=C(x)e
−x
y'=C'(x)e
−x−C(x)e
−x
y'+y=C'(x)e
−x−C(x)e
−x+C(x)e
−x
C'(x)e
−x=sinx
C'(x)=e
xsinx
C(x)=∫e
xsinx = 1/2 e
x (sin(x) − cos(x))+ C
1
y = C
1 e
−x+sin(x)/2−cos(x)/2
22 sty 20:27
Jerzy:
y = C*e−x i uzmienniamy stałą.
C’(x)*e−x + C(x)*(−e−x) + C(x)*e−x = sinx
C’(x) = ex*sinx
C(x) = ∫ex*sinxdx
..... i całkujesz przez części.
22 sty 20:35
ford:
y' + y = 0
y
1=e
r*x
y
1' = r*e
r*x
r*e
r*x + e
r*x = 0
e
r*x(r+1) = 0 |: e
r*x
r+1 = 0
r = −1
y
1 = e
−x
y
2 = A*sinx + B*cosx
y
2' = A*cosx − B*sinx
A*cosx − B*sinx + A*sinx + B*cosx = sinx
(A+B)*cosx + (A−B)*sinx = sinx
(A+B)*cosx +
(A−B)*sinx =
0*cosx +
1*sinx
{A+B = 0
{A−B = 1
−−−−−−−−−−−−−−
2A = 1 |:2
y = y
1+y
2
y = e−x + 1/2 sinx − 1/2 cosx
22 sty 20:35
ford:
mam błąd na początku: zamiast y1 = er*x powinno być y1 = C1*er*x
więc ostateczna odp. to
y = C1*e−x + 1/2 sinx − 1/2 cosx
22 sty 20:38
studentka: y' + y = sin(x)
e
xy' + e
xy = e
xsin(x)
(e
xy)' = e
xsin(x)
| | 1 | | 1 | |
exy = |
| exsin(x) − |
| excos(x) + C |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y = |
| sin(x) − |
| cos(x) + e−xC |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 20:40