zadanie z logiki
Michał: Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku. Czy podane wyrażenia są zdaniami logicznymi? Odp.
uzasadnij. a) Wczoraj była ładna pogoda.
b) Idź do domu!
c) Czy lubisz szpinak?
d) 6 jest liczbą pierwszą.
e) 32 = 10
f) x jest liczbą dodatnią.
g) Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest liczbą nieujemną.
h) x3 < 0
i) Istnieje liczba naturalna mniejsza od zera.
j) 40 = 1 lub 23 = 5
17 lut 00:13
Basia:
Wyrażenie jest zdaniem logicznym ⇔ gdy można mu przypisać jednoznacznie jedną z wartości
logicznych 1−prawda lub 0−fałsz
a) będę się upierać, że nie, bo to wyrażenie jest nieprecyzyjne; może w Kairze była ładna, a w
Warszawie okropna; nie jestem w stanie przypisać mu wartości logicznej
b) nie
c) nie
d) tak (zdanie fałszywe)
e) tak (zdanie fałszywe)
f) nie (to jest forma zdaniowa)
g) tak (zdanie prawdziwe)
h) nie (to jest forma zdaniowa)
i) tak (zdanie fałszywe)
j) tak (zdanie prawdziwe) (alternatywa prawda lub fałsz = prawda)
17 lut 00:39