geom analit
Jupe: Dane są krzywe o równaniach: f(x)=x3 g(x)=x2−4x+4. Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez oś
OX.
22 sty 18:17
Mila:

x
2−4x+4=x
3
w(x)=x
3−x
2+4x−4
w(1)=1−1+4−4=0
P=
0∫
1x
3 dx+
1∫
2x
2 dx=
licz dalej sam
22 sty 18:26
Janek191: @Mila
Ma obliczyć pole Δ
22 sty 19:16
ABC:
Powstaje pytanie czy to ma być trójkąt krzywoliniowy czy normalny ?
22 sty 19:17
Janek191:
Wg mnie treść zadania nie jest kompletna
22 sty 19:19
Mila:
Ja rozumiem, że pole Δ krzywoliniowego, jeśli Δ o wierzchołkach (0,0),(2.0), (1,1)
to zadanie banalne.
22 sty 19:21
Janek191:
Oś OX nie wyznacza żadnego trójkąta.
22 sty 19:22
ABC:
Mila jeżeli to zadanie z aktualnej średniej szkoły to całek nie znają, mogło być na grupowanie
wyrazów takie bardziej urozmaicone

A jak ze studiów to może być krzywoliniowy
22 sty 19:31
Mila:
Witam Panów

Właśnie to mnie denerwuje teraz na forum, że zadania czasem są nieprecyzyjne,
a niektórzy autorzy nie patrzą na rozwiązania.
22 sty 19:51
Mariusz:
Jeśli to ma być "normalny" trójkąt to skoro ma podane punkty to może zastosować
wyznacznik zamiast całki
23 sty 08:14
Mariusz:
ABC jeszcze jakieś 15 lat temu to w technikach i policealnych szkołach średnich
całki były w programie nauczania
W maju następnego roku minie 20 lat jak skończyłem liceum
0 0 1
det 2 0 1
1 1 1
Wyznacznik jest równy 2 ale trzeba go podzielić przez 2
i pole tego "normalnego" trójkąta wynosi 1
Janek razem z punktem wspólnym tych krzywych wyznacza
ale masz rację że powinno to być w treści zadania
23 sty 08:35