geo analityczna
sylwiaczek: prosta x−y−5=0 zawiera bok AB trojkata ABC a prosta 2x+y−13=0 zawiera bok BC natomiast prosta
3x−y−7=0 zawiera dwusieczna kata BA. Znajdz wierzcholki tego trojkata.
doszlam do wierzcholkow A(1, −4) i B(6, 1) i nie mam pomyslu jak z tym C zrobic, chyba cos z
tgα ale nie wiem jak to poprowadzic
22 sty 17:32
Mila:
Jakiego kąta? ( popraw BA?)
22 sty 17:46
Janek191:

Na prostej 3 x − y − 7 = 0 znajdź środek S = ( a, 3a − 7) okręgu wpisanego w ΔABC.
Odległość punktu S od prostej AB i od prostej BC jest taka sama.
itd.
22 sty 17:55
Janek191:
∡BAC ?
22 sty 17:56