rozwiaz calke
Oliwia: Moze ktos rozwiazac całke poprzez podstawienie
√1+4x/x
22 sty 15:46
ABC:
zacząć można tak
t2−1
1+4x=t2 stąd x=
4
4dx=2tdt
t2
dochodzimy po przekształceniach do całki: 2 ∫
dt
t2−1
w liczniku piszemy t2=t2−1+1 i mamy sumę dwóch całek
pierwsza łatwa ∫dt =t=√1+4x
dt
druga ∫
rozkład na ułamki proste albo z tablic wziąć
t2−1
zebrać wyniki do kupy i gotowe
wychodzi coś w stylu
−ln(√4x+1+1))+ln(√4x+1−1)+2√4x+1 +c
przy czym ja nie jestem Mariusz tylko wyrób mariuszopodobny więc lepiej to sprawdź jeszcze
22 sty 16:53
Oliwia: Wyszło ci tak jak mam w odpowiedziach dziekuje za wytlumaczenie w latwy sposob