Równania wymierne
Lilianna : Rozwiąż równania
| 8−2x | | x−2 | | 2x+3 | |
| − |
| = |
| |
| 2x2−x−6 | | 2x+3 | | x−2 | |
22 sty 12:16
tip: tip: 2x2−x−6 = (2x+3)(x−2)
sprowadź do wspólnego mianownika itp
22 sty 13:30
Lilianna: Wiem tylko jak już sprowadzę do wspólnego mianownika to coś mi nie wychodzi przy delcie i nie
wiem gdzie robię błąd
22 sty 13:40
Jerzy:
Pokaż zatem te obliczenia.
22 sty 13:50
Janek191:
2 x
2 − x − 6 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−6) = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
| | 1 − 7 | |
x = |
| = −1,5 lub x = 2 |
| | 4 | |
zatem
2 x
2 − x − 6 = 2*( x + 1,5)*( x − 2) = ( 2 x + 3)*( x − 2)
| 8 − 2 x | | ( x −2)2 + ( 2 x + 3)2 | |
| = |
| |
| 2 x2 − x − 6 | | 2 x + 3)*( x − 2) | |
8 − 2 x
2 = x
2 − 4 x + 4 + 4 x
2 + 12 x + 9
7 x
2 + 8 x + 5 = 0
Δ = 64 − 4*7*5 < 0 − brak rozwiązań
22 sty 16:46