grupy
grupy:
Czy podane wielomiany sa rozkladalne?
a) f= x3+3x2−3x+2,Q[X]
b) f= x4+1 w Q[X]
c) f= x6+x5+x4+x3+x2+x+1 w Z7[X]
a) z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu: nie ma pierwiastkow wymiernych. Ale jest
stopnia 3 zatem ma przynajmniej jeden pierwiastek rzeczywisty,ale jak nie ma wymiernych to
jest on rzeczywisty. Moze miec czynnik liniowy, ale z pierwiastkiem niewymiernym. Zatem jest
nierozkladalny w Q[X].
b) nie ma pierwiastkow wymiernych; ale bedzie rozkladalny na dwa czynniki kwadratowe jak sie
rozpisze (x2)2+(12)2=...
(czyli wielomian moze nie miec pierwiastkow i byc rozkladalny)
c) tutaj nie wiem
Dobre uzasadnienia?
22 sty 11:23
jc: (a) Gdyby był rozkładalny, miałby pierwiastek wymierny, a nie ma, więc jest nierozkładalny.
(b) Też jest nierozkładalny. Rozkłada się na wielomiany rzeczywiste, ale nie wymierne.
X4+1=(x2+1)−2x2=(x2+x√2+1)(x2−x√2+1)
(c) f(1)=0 więc wielomian dzieli się przez wielomian x−1. Rozkładalny.
22 sty 11:40
jc: (c) f=(x+6)(x5+2x4+3x3+4x2+5x+6)
22 sty 11:49
grupy:
Ok. Dziekuje bardzo

(c) A czy prawda jest, ze ten wielomian bedzie podzielny przez (x+6), bo −1=6 w Z
7
czyli jak mamy pierwiastek np. 1, to w Z
7 (x−1)=(x+6) ?
22 sty 11:49