geometria analityczna
vvool: Dana jest kula o promieniu 3 i o środku w początku układu współrzędnych.
Ile punktów na powierzchni tej kuli ma wszystkie współrzędne całkowite?
22 sty 01:34
wredulus_pospolitus:
jakie współrzędne 'y' będą dla:
x = −3 ?
x = −2 ?
x = −1 ?
x = 0 ?
x = 1 ?
x = 2 ?
x = 3 ?
22 sty 08:55
PW: Równanie sfery ma postać
x2+y2+z2=9,
a więc − skoro współrzędne mają być całkowite − trzeba rozważyć wszystkie możliwości dla
x, y, z ∊ {−3, −2, −1, 0, 1, 2, 3} (żadna współrzędna nie może być większa od 3 ani mniejsza od
(−3), bo wtedy jej kwadrat przekraczałby 9).
22 sty 08:59