wykres funkckji
vvool:

Rysunek obok przedstawia fragment wykresu funkcji y=ax
2+bx
2+cx+d.
Ile jest równe b?
22 sty 01:31
ABC:
tam pewnie miało być ax3
wtedy robimy tak
f(0)=2 , stąd d=2
następnie dodajemy stronami równości
f(−1)=0 −a+b−c+2=0
f(1)=0 a+b+c+2=0
i otrzymujemy 2b+4=0 stąd b=−2
22 sty 09:25
vvool: czyli wyraz wolny kazdego wykresu zawsze oznacza przeciecie funkcji z osia Y
22 sty 16:15
aaa: f(0)=a*03+b*02+c*0+d
f(0)=0+0+0+d
f(0)=0
22 sty 16:29
aaa: f(0)=d (pomyłka)
22 sty 16:30
Satan: Nie każdego.
Dajmy na to f(x) = cosx + 1
Dla x = 0 cosx = 1, więc f(0) = 1+ 1 = 2
Ale jeśli chodzi o wielomiany, to jest to prawdą.
f(x) = axn + bxn − 1 + ... + cx + d
f(0) = d
22 sty 16:46