Prawdopodobieństwo
Weronika: Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie?

Rzucamy kostką dopóki nie wypadnie 6 oczek. Znajdź prawdopodobieństwo, że rzucimy m razy.
PW: Budujemy model matematyczny doświadczenia opisując zdarzenia elementarne:
(1) − szóstka wypadła za pierwszym razem, zdarzeniu temu przypisujemy prawdopodobieństwo
| | 5 | 1 | | 5 | |
(0, 1) − szóstka wypadła za drugim razem, p2= |
|
| = |
| |
| | 6 | 6 | | 62 | |
| | 52 | |
(0, 0, 1) − szóstka wypadła za trzecim razem, p3= |
| |
| | 63 | |
..............
| | 5m−1 | |
(0, 0, ..., 1) − szóstka wypadła za m−tym razem, pm= |
| |
| | 6m | |
...............
Oczywiście zdarzeń elementarnych jest nieskończenie wiele (niektórzy wdzięcznie powiadają, że
można rzucać do us...nej śmierci i szóstki nie wyrzucić).
Odpowiedź jest więc oczywista, ale...
Wypadałoby sprawdzić czy określone w ten sposób prawdopodobieństwa zdarzeń elementarnych
spełniają definicję prawdopodobieństwa, tzn. czy
∞
∑p
k=1
k=1