funkcja kwadratowa
vvool:

Na rysunku obok przedstawiony jest wykres paraboli o równaniu y=ax
2+bx+c, przy czym
współczynniki
a,b,c są parami rózne i prostej, , której punkty wspólne z osiami układu wspólrzednych są
jednoczenie
punktami wspólnymi paraboli i tych osi. Które z poniższych równan może bbyc rownaniem tej
prostej?
A) y=bx+c
B) y=cx+b
C) y=ax+b
D) y=ax+c
E) y=cx+a
21 sty 22:45
Eta:
y= Ax+B POy(0,B) dla y=ax2+bx+c POy(0,c)
B=c
czyli B) i E) odpada
myśl dalej
wskazówka : wierzchołek paraboli ma odciętą ujemną i a>0
funkcja liniowa jest f. rosnącą to A>0
więc...
...........
21 sty 23:12
Eta:
Odpada jeszcze C) ( bo nie zauważyłam
21 sty 23:17
Mięsarz: Niesamowity wykres haha
21 sty 23:25
Eta:
jak na maturzystę przystało
21 sty 23:26
vvool: ale ciekawostka patrze na ten wykres i podpowiedzi juz z 30minut i olsnienia dostalem skoro a
jest dodatnie c jest dodatnie
a parabola ma 2 miejsca zerowe to b na pewno musi byc ujemne
22 sty 01:11
vvool: ma to sens?
22 sty 01:12
vvool: D) y=ax+c
E) y=cx+a
jak dla mnie c dodatnie i a dodatnie i tutaj rozkmine trzeba zrobic co wybrac
22 sty 01:18
vvool: dobra na ten moment skoro prosta i wykres osie Y przecinaja w punkcie c to napewno w y=ax+b
b=c czyli
musi sie konczyc na c skoro b ujemne to zostaje mi odp D.
22 sty 01:23