nierównosci
WOJTEK - prosze o pomoc: Czy mógłbym prosić o pomoc? Rozwiąż nierówność: |5x − x2| − |4x − 20| < |5 − x|
17 lut 00:00
Eta:
|5x−x2|= Ix(5−x)| = |xI*|x−5|
|4x−20|= 4*|x−5|
|5−x|= |x−5|
otrzymasz:
|x|*|x−5| −|x−5|−Ix−5|<0
Ix−5|*( |x|−2)<0
rozpatrz przedziałami:
1) x< 0
2) x€<0,5)
3) x ≥5
17 lut 00:13
WOJTEK - prosze o pomoc: nie rozumiem

czy mogę prosić o wytłumaczenie?
17 lut 00:14
Eta:
czego nie rozumiesz?

Ia*bI= IaI*IbI Ia−bI= Ib−aI
to :
Ix(5−x)I= IxI*I5−xI= IxI* Ix−5I
itd........
bo w ten sposób nierówność się sprowadzi do prostszej:
Ix −5I *( IxI −2) <0
a yeraz już tylko przedziałami , by opuścić moduły
17 lut 00:26
Eta:
Ech... teraz " spojrzałam" , że tę nierówność można zapisać tak:
Ix−5I >0 dla każdego x
więc pozostaje IxI −2 <0 => IxI <2
to x <2 i x >−2
x€( −2,2) −−− to już jest odp.
17 lut 00:40