nierówność
vvool: rozwiązać nierówność |2x−|1−3x||≤4
21 sty 22:20
Eta:
2x−|3x−1|≤4 i 2x−|3x−1| ≥ −4
|3x−1|≥2x−4 i |3x−1|≤2x+4
dla x<2
sprzeczność
dla x≥2
3x−1≥2x−4 lub 3x−1≤ −2x+4
x≥−3 lub x≤1 i x≥2 −−− sprzeczność
2/ |3x−1|≤2x+4
dla x< −2 −−− sprzeczność
dla x≥ −2 3x−1≤2x+4 i 3x−1≥ −2x−4
x≤5 i x≥−3/5 i x≥ −2
x∊<−3/5, 5>
===========
21 sty 22:48
vvool: ej no tak odrazu gotowiec bez wskazówek

poprosze za to dodatkowy przyklad dla przecwicczenia
!
21 sty 22:54
Eta:
Proszę

taka
||x−5|+2x|≤10
21 sty 23:04
Eta:
W pierwszym wpisie dla x<2 pomyłkowo wpisałam
powinno być lewa strona ujemna
więc x∊R ( zamiast sprzeczność
21 sty 23:16
vvool: |x−5|+2x≤10 i |x−5|+2x≥−10
|x−5|≤10−2x i |x−5|≥−10−2x
2x−10≤x−5≤10−2x i x−5≥−10−2x lub x−5≤10−2x
2x−5≤x≤15−2x i 3x≥−5 lub 3x≤15
−5≤−x≤15 i x≥−
35 lub x≤5
x∊<−5;15> i (x∊<−
35;+
∞) lub x(−
∞;5>)−>( ten drugi x∊R?)
czyli ostatecznie x∊<−5;15>
22 sty 00:12
Eta:
Sprawdzam dla x= −6
L=||−6−5|−12| =1<10
i co?
w/g Twoich obliczeń −6∉<−5,15>
22 sty 00:20
Eta:
Odp: x∊<−15,5>
===============
i szukaj błędu .... ja go widzę
22 sty 00:42
vvool: jezu tam jest bład powinno byc x∊<−15;5>
22 sty 00:44
Eta:
−5≤ −x≤ 15 ⇒...........
22 sty 00:46
Eta:
Teraz jest ok

Zawsze należy sprawdzać dla dowolnej liczby z przedziału który podajesz
np x= −6
i wtedy masz czas na poprawę .... i nie tracisz cennych punktów
22 sty 00:48
vvool: no tak wiem pamietalem o tym ale ostatecznie zajalem sie tym drugim i wypadlo mi to z glowy
bardzo czesto taki blad robie haha przez takie bledy na podst maturce z matmy zamiast 100% mam
po 70−80%

22 sty 00:49
Eta:
22 sty 00:52
Eta:
Dobranoc

Miłych snów.... nie tylko o matmie
22 sty 00:57
vvool: Miłych snów również ehh matma... musze przykuć do maja i te 80+ z roszerzenia machnac
22 sty 01:02