znowu zle, kombinatoryka
dlaczego: Dlaczego to co zaraz napisze jest zle?
Ile jest liczb czterocyfrowych w ktorych zapisie cyfry tworza ciag niemalejacy?
niemalejący, czyli :
a) rosnący ( 4 różne cyfry)
b) stały ( 1111 2222)
c) 1 liczba różna od 3, które są takie same (1222)
d) dwie pary różnych liczb (1122)
e) dwie różne liczby i jedna para takich samych (np 1223)
a)
wylosowanie 4 różnych liczb da mi możliwość ułożenia ciągu w rosnący tylko na 1 sposób, czyli
| |
(9 cyfr bo nie może być 0 ani na początku, ani tym bardziej na 2, 3 czy 4 miejscu, bo |
| |
to ciaąg rosnący)
= 126
b) jasna sprawa, takich ciągów jest 9
c)
mamy ogółem dwie różne cyfry, tylko po prostu jedna ma podwójne powtórzenie i ułożone są
rosnąco, czyli
| |
= 36 ( np jak wylosuje 3 i 4 to moge je ustawic tylko jako 3444) |
| |
d)
to samo co wyżek, dwie różne cyfry tylko po prostu każda z jednym powtórzeniem
| |
= 36 (np jak wylosuje 3 i 4 to mogę je ustawić tylko jako 3344) |
| |
e)
losuję 3 cyfry z 9
| |
=84 i układam tylko na jeden sposób (np losuje 6 5 8, to moge ułożyć tylko jako 5668) |
| |
=129 a powinno byc 495 ?
21 sty 22:02
dlaczego: =291*
21 sty 22:05
Mila:
Kombinacje z powtórzeniami:
Liczba k −wyrazowych ciągów niemalejących o wyrazach ze zbioru:{1,2,,3...n}
| | | | 12! | | 9*10*11*12 | |
= | = |
| = |
| =9*5*11=495 |
| | | 8!*4! | | 2*3*4 | |
Wypisałam też kiedyś na piechotę wszystkie typy.
a)
126
b) 9
c)typy 11xy, − 84 liczby
12xx − 84 liczby
122x 84 liczby
−−−−−−−−−−−−
252 − liczby
d) 111x −36 liczb
x222−36 liczb
e) 1122− 36 liczb
126+9+252+108=495
21 sty 22:57
dlaczego: Nie chcialem odp tylko wskazania bledow w moim rozwiazaniu, np
Dlaczego nie bedzie 9 przez 2 tylko cos innego itp
22 sty 11:48
Pytający:
9 przez 2 to 4,5.
| | | |
"Symbol | odczytuje się n nad k, n po k lub k z n." |
| | |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_Newtona
"przez" niezbyt tu pasuje
c) Która cyfra występuje trzykrotnie (jednokrotnie)?
e) Która cyfra występuje dwukrotnie (które dwie występują jednokrotnie)?
| | | | | | | | | | | |
= | = | = | // 5668, ale też 5568, 5688 |
| | | | |
22 sty 13:19