Równanie zespolone!
Paulina #60;3 : Hejka, rozwiąże ktoś krok po kroku takie proste równanie z liczb zespolonych?
z+z(sprzęzone) + i(z−z(sprzężone))=5+3i
21 sty 21:43
ABC:
z+z
−=2 Re z
z−z
−=2i Im z
zatem mamy równanie:
2 Re z+i(2i Imz)=5+3i
2 Re z −2 Im z= 5+3i
po lewej stronie jest liczba rzeczywista, a po prawej liczba z niezerową częścią urojoną
wniosek?
21 sty 21:55
Paulina #60;3 : o dziękuje, czyli x = 11/6 a y=3?
21 sty 22:06
ABC: nieeeee

równanie sprzeczne − przeczytaj jeszcze raz przedostatnią linijkę 21:55
21 sty 22:08
Paulina #60;3 : ahh, dobra bo ja zrobiłam normalnie układ równań
21 sty 22:11
Paulina #60;3 : Dziękuje za pomoc
21 sty 22:12