hm hm: Dane sa wielomiany:
Q(x)= x3 - x2 +2
S(x)= -2x2 - 2x +4
a) Sprawdź , czy liczba 2 jest pierwiastkiem wielomiany Q(x).
b) Wielomian P(x) jest suma wielomianow Q(x) i S(x) . Rozloz wielomian P(x) na czynniki
liniowe.
16 lis 15:45
yeti:
a) Po prostu

Q(2) = 0 po podstawieniu za x=2 do Q(x)
otrzymasz Q(2) = 8 - 4 +2 = 6 ≠0 -- więc nie jest pierwiastkiem


b) P(x) =Q(x) + P(x) = x
3 - 3x
2 -2x +6
x
2( x-3) - 2(x - 3) = (x- 3) ( x
2 - 2) = (x - 3) ( x -
√2 ) ( x +
√2 )

16 lis 15:54
hm hm: Teraz juz wiem. dzieki, nie sadzilam ze to takie latwe
16 lis 16:04