trygonometria
vvool: Rozwiąż równanie cos4x+2cos2x=1 x∊<0;π>
21 sty 20:18
Eta:
Wskazówka
2cos2x−1= cos(2x) i cos(4x)= 2cos2(2x)−1
................
i działaj .....
21 sty 20:22
Eta:
I co? żyjesz?
21 sty 20:40
Eta:
Wystraszył/a się?
21 sty 21:37
ICSP: Wróci jutro
21 sty 21:38
Eta:
Wróci rano .... a tu... nie ma gotowca i......
21 sty 21:48
vvool: 2cos2(2x)−1+2cos2x−1=0
2cos2(2x)−1+cos(2x)=0
cos(2x)(2cos(2x)+1)=1
cos(2x)=1 v 2cos(2x)+1=1=>2cos(2x)=0
cosx=1
2x=2kπ
x=kπ
cosx=0
x=π2+kπ
2x=π2+kπ
x=π4+kπ2
czyli x=π4+kπ2 lub x=kπ?
21 sty 21:48
Eta:

tak nie można!
podstaw cos(2x)=t t∊<−1,1>
2t
2+t−1=0 i "ukochana delta"
21 sty 21:51
vvool: czemu tak nie można?
21 sty 21:52
vvool: dobra chyba wiem

gdyby tam było by 0 to by dzialalo ale przyps
21 sty 21:53
Eta:
x(x−2)=1 jak rozwiążesz takie równanie
21 sty 21:54
Eta:
dla x(x−2)=0 wtedy x=0 v x−2=0
21 sty 21:55
vvool: 2cos2(2x)−1+cos(2x)=0
cos(2x)=t
2t2+t−1=0
Δ=1+4*2=9
t=−1+34=12 v t=−1−34=−1
cos(2x)=−1
2x=2kπ+π
x=kπ+π2
cos(2x)=12
2x=13 (6πk − π)
x=16(6πk−π),k∊Z
21 sty 22:00
Eta:
cos(2x)=0,5 to 2x=(π/3)+2kπ lub 2x= (−π/3)+2kπ
teraz dokończ
21 sty 22:08
21 sty 22:11
vvool: x=kπ+
π2
x=(π/6)+kπ
x= (−π/6)+kπ
dla k=0
x=
π2
x=
π6
dla k=1
x=
56π
ostatecznie x={
π6,
π2,
56π}
21 sty 22:14
Eta:
Teraz ok
21 sty 22:16
21 sty 22:18
Eta:
21 sty 22:29