liczby zespolone
studenciak: Znajd1 rozwiazania równan w zbiorze liczb zespolonych

a) 2z
2−5z+4=0
b) z
4+2z+i+1=0
21 sty 20:04
Mila:
a) 2z
2−5z+4=0
Δ=5
2−4*4*2=25−32=−7=7i
2
| | 5−i√7 | | 5+i√7 | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
21 sty 20:53
studenciak: a to drugie jak sie za to wziac? ktos cos?
21 sty 21:09
ABC:
to drugie pewnie źle przepisałeś albo jest na szóstkę
21 sty 21:10
studenciak: no jest to ostatni przyklad, ale to moge podmianke zrobic i podam inne przyklady haha
21 sty 21:12
studenciak: g) z2+1=0
h)z4+2z2+1=0
21 sty 21:14
ABC: te z kolei są za łatwe

z
2+1=(z−i)(z+i)
z
4+2z
2+1=(z
2+1)
2
21 sty 21:16
studenciak: i to tylko wystarczy tak? po prostu zwinac do wzoru?
21 sty 21:19
studenciak: dziekuje serdecznie wam
21 sty 21:21
ABC:
tak, jeśli (z−i)(z+i)=0 to z=i lub z=−i
w drugim przykładzie będą to pierwiastki podwójne
21 sty 21:21