Wielomiany
xxxx: Wielomiany
Przedstaw wielomian "w" jako iloczyn dwóch trojmianow kwadratowych o wspolczynnikach
calkowitych:
a) w(x) = x4 + 2x3 + x2 + 1
Na stronie widzialem rozwiazanie, tylko nie wiem czego te trojmiany sa rozpisane tak a nie
inaczej. Poprosze o wytlumaczenie.
21 sty 19:07
jc: Nie rozłożysz.
21 sty 19:27
Mila:
x4 + 2x3 + x2 + 1=(x2+bx+1)*(x2+cx+1)
P=x4+(b+c)x3+2x2+x(b+c)+1
b+c=2 i b+c=0 , 2 x2
nie pasuje
x4 + 2x3 + x2 + 1=(x2+bx−1)*(x2+cx−1)
P=x4+(b+c)*x3+(bc−2)x2+(−b−c)x+1
Porównanie wsp.
b+c=2
bc−2=1⇔bc=3
−b−c=0⇔b+c=0 sprzeczność , bo b+c=2
Nie da się rozłożyć na iloczyn dwóch trójmianów o wsp. całkowitych.
Może coś opuściłeś.
21 sty 20:12