zadanie
maturak: x4+7x−3x2+1=0
Podobno da się to jakoś ,,trikowo" rozwiązać, ale nie widze jak :<
21 sty 19:01
ABC:
z taki współczynnikami jak wypisałeś to "trikowo" będzie ciężko
21 sty 19:36
Mariusz:
(x
2+ax+b)(x
2+cx+d)=x
4−3x
2+7x+1
x
4+cx
3+dx
2+ax
3+acx
2+adx+bx
2+bcx+bd=x
4−3x
2+7x+1
x
4+(a+c)x
3+(b+d+ac)x
2+(ad+bc)x+bd
a+c=0
b+d+ac=−3
ad+bc=7
bd=1
c=−a
b+d−a
2=−3
ad−ab=7
bd=1
c=−a
b+d=−3+a
2
a(d−b)=7
bd=1
c=−a
b+d=−3+a
2
4bd=4
c=−a
4bd=4
| | 7 | | 7 | |
(−3+a2− |
| )(−3+a2+ |
| )=4 |
| | a | | a | |
a
6−6a
4+5a
2−49=0
t=a
2
t
3−6t
2+5t−49=0
(t
3−6t
2+12t−8)−7(t−2)−55=0
(t−2)
3−7(t−2)−55=0
y
3−7y−55=0
y=u+v
(u+v)
3−7(u+v)−55=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−7(u+v)−55=0
| | 7 | |
u3+v3−55+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−55=0
u
3+v
3=55
u
3+v
3=55
| | 55 | | 81675 | | 1372 | |
(z− |
| )2− |
| + |
| |
| | 2 | | 108 | | 108 | |
| | 495 | | √240909 | |
(z− |
| )−( |
| )2 |
| | 18 | | 18 | |
| | 495−√240909 | | 495+√240909 | |
(z− |
| )((z− |
| )) |
| | 18 | | 18 | |
| | 5940−12√240909 | | 5940+12√240909 | |
(z− |
| )((z− |
| )) |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√5940−12√240909+3√5940+12√240909) |
| | 6 | |
| | 1 | |
t−2= |
| (3√5940−12√240909+3√5940+12√240909) |
| | 6 | |
| | 1 | |
t= |
| (3√5940−12√240909+3√5940+12√240909+12) |
| | 6 | |
| | 1 | |
a2= |
| (63√5940−12√240909+63√5940+12√240909+72) |
| | 36 | |
| | 1 | |
a= |
| √63√5940−12√240909+63√5940+12√240909+72 |
| | 6 | |
c=−a
21 sty 21:03
ABC:
mówiłem że ciastko z kremem to nie jest
21 sty 21:06
Mila:
Pewnie źle przepisane równanie.
21 sty 21:34
Mariusz:
... ale zauważcie że wszystko potrzebne do rozwiązania tego równania ma już w liceum
bo zespolone można zastąpić trygonometrią tzn wzorem na cosinus bądź sinus kąta potrojonego
który to może być wyprowadzony znając wzór na funkcje trygonometryczne sumy kątów
Funkcja odwrotna by się też przydała ale za nie tak odległych czasów gdy chodziłem do
szkoły była jeszcze w programie nauczania
22 sty 07:10
Satan: Mariusz, na czym polega metoda, którą stosujesz? Masz może jakiś skrypt do tego? A może jest to
szczegółowo opisane w jakiejś książce? Jestem ciekaw
22 sty 17:39
Mariusz:
To jest po prostu rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Tutaj użyłem współczynników nieoznaczonych bo wielomian czwartego stopnia był w postaci
x
4+px
2+qx+r=0
Gdyby wyraz z x
3 był niezerowy to tzw równanie rozwiązujące jeszcze bardziej by się
skomplikowało
Ten sposób bywa przypisywany Rene Descartesowi
Można też sprowadzać najpierw do różnicy kwadratów jak to pokazałem kiedyś Vaxowi
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
W przypadku równania trzeciego stopnia zakładamy że rozwiązanie jest w postaci
sumy dwóch składników a następnie korzystamy z tego że wzór na sześcian sumy
ma podobną do rozwiązywanego równania postać co pozwala napisać układ równań
porównując współczynniki bądź wstawiając przewidywaną postać rozwiązania
do równania i grupując je
Układ równań który dostajesz przypomina wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
Może się okazać że równanie kwadratowe które otrzymaliśmy nie ma pierwiastków rzeczywistych
Wtedy wygodniejszym i bardziej zrozumiałym dla licealisty sposobem będzie użycie trygonometrii
22 sty 18:47
Satan: Dziękuję, myślę, że na pewno sobie to niebawem przećwiczę i spróbuję opanować
22 sty 19:07
dlaczego: @Mariusz
jesli mozna spytac, po jakim wyksztalceniu jestes?
bo ja za pol roku ide na studia i nawet nie wyobrazam sobie zeby odwalic cos takiego, nawet za
te 4−5 lat juz po studiach
22 sty 19:39
Mariusz:
Jeśli chodzi o matematykę to średnie
Ledwo skończyłem zaoczny licencjat z informatyki
Ledwo bo programowanie kiepsko mi wychodzi
Na trójkę starczyło to co wyszukałem w sieci
22 sty 21:17
22 sty 21:40
Mariusz:
Jeśli chcecie poćwiczyć rozwiązywanie równań czwartego stopnia
to tu jest kod programu losującego współczynniki
http://codepad.org/f09sDQ4L
23 sty 08:00