Prosta
Pomarańcza: Prosta o równaniu 2x+my−1=0 jest równoległa do osi rzędnych y, gdy m jest równe:....
Często spotykałam się z takim zadaniem, ale zawsze mam trudności. Poświęci mi ktoś chwilę i
wytłumaczy jak to się rozwiązuje? Nie ukrywam że przydałoby mi się to w końcu zrozumieć

Bo to jest funkcja liniowa, tak?
16 lut 23:55
Julek:
jeśli jest równoległa do osi OY, to znaczy, że to równanie nie jest funkcją o wykresie
przedstawiającym pionową kreskę
m = 0
Równanie
17 lut 00:26
Pomarańcza: no dobra, ale jak pionowa kreska nie może być równoległa do osi y?
17 lut 00:29
Pomarańcza: czyli w zadaniu chodzi o to żeby równanie prostej było L=P ?
17 lut 00:31
Julek: pionowa kreska jest równoległa do osi OY

Nie chodzi oto.
Musisz pojąć definicję funkcji i zauważyć, ze pionowa kreska niż nie jest.
W takim równaniu musisz zauważyć, że y = 0, a będzie tak dla m=0
dla m = 0
17 lut 00:38
Kaś: Jeżeli cos alfa = 45 i 0stopni < alfa < 90stopni, to ?
9 kwi 16:16