Kombinatoryka
Kingaa: k pasażerów wsiada do pociągu złożonego z 3 wagonów, przy czym każdy wybiera wagon
niezależnie i z jednakowym prawdopodobieństwem 1/3. Zakładając, że k≥3 oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − wszyscy wsiądą do jednego wagonu
B − dokładnie jeden wagon będzie pusty
C − żaden wagon nie będzie pusty
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
21 sty 16:14
Mila:
k− liczba pasażerów, k≥3
|Ω|=3
k
1) A− wszyscy wsiądą do jednego wagonu
2) B− dokładnie jeden wagon będzie pusty ( wszyscy wsiadają do 2 wagonów, w każdym wagonie
co najmniej jedna osoba)
3) C − żaden wagon nie będzie pusty
dokończ sobie sama
21 sty 18:28
Eta:
C) P(C)= 1−P(A)−P(B)=......
21 sty 19:40
Kingaa: Mila i
Eta dziękuję bardzo za rozwiązanie
22 sty 10:08