Graniastosłupy
Prelinkaaa: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy a i wysokości H są
kolejnymi liczbami parzystymi, przy czym a<H. Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa jest równe 264 oblicz:
a) objętość graniastosłupa,
b) długość przekątnej graniastosłupa.
21 sty 15:20
ABC:
2a
2+4aH=264 H=a+2
2a
2+4a(a+2)=264
6a
2+8a−264=0
3a
2+4a−132=0
Δ=16+12*132=1600
dodatnim pierwiastkiem jest a=6
jak to piszą inni .... dokończ
21 sty 15:29
Prelinkaaa: Dobrze, bardzo dziękuję
21 sty 19:06