Płaszczyzna
Straszt: Dla jakiej wartości parametru m prosta l : x=−2+24t, y= 3+mt , z= −3−5t, jest równoległa do
płaszczyzny
H : x−4y+2z+5=0
21 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
warunek konieczny i wystarczający:
iloczyn skalarny prostej l i normalnej płaszczyzny H musi być równy 0
21 sty 14:03
Jerzy:
A co jest „to iloczyn skalarny prostej i normalnej płaszczyzny” ?
21 sty 16:59
Mila:
k
→=[24,m,−5] wektor kierunkowy prostej
n
→=[1,−4,2] wektor prostopadły do płaszczyzny H
[24,m,−5] o [1,−4,2]=0
24−4m−10=0
−4m=−14
21 sty 18:04
Jerzy:
21 sty 18:14