funkcja kwaadratowa
geometria : Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)=−14x2+x+2.
Różnica między największa i najmniejszą wartością funkcji f w przedziale
<0;k>, gdzie k>3 wynosi 5. Oblicz k.
21 sty 13:55
wredulus_pospolitus:
x
wierzchołka = 2 −> f(2) = 3
dla k>4 to f(k) < f(0) = 2
więc mamy: 3 − f(k) = 5 −> f(k) = −2 −> k =
21 sty 14:01
geometria : dokładnie tak samo probowałem zrobic ale nie wiedzialem co dalej
14k2−k−4=0
k=2+2√5 v k=2−2√5
i tu utknąłem
21 sty 14:12
Satan: No i jak to co dalej? (Tu zakładam, że dobrze masz policzone wartości k) Szacowanie. k > 3,
tak?
No to sprawdzamy:
2 + 2
√5 (?) > 3
2
√5 > 1
A to już oczywiste, że prawda.
W drugim przypadku wyjdzie −2
√5 > 1, co jest oczywiście fałszem, bo jak liczba ujemna może
być większa od dodatniej?
Wniosek...?
21 sty 17:00
Mila:
x
w=2
y
w=3
f(0)=2
1) Największa 3, najmniejsza 2 w przedziale <0,2>
3−2=1
2) dla x≥2 największa f
max(2)=3 i funkcja jest malejąca.
3−y=5 różnica wartości
y=−2
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
x1= |
| <0 lub x2= |
| =2+2√5 |
| | 12 | | 12 | |
| | 1 | |
f(2+2√5)=− |
| (2+2√52+(2+2√5)+2=−(1+2√5+5)+2+2√5+2= |
| | 4 | |
=−6−2
√5+4+2
√5=−2
3−(−2)=5 różnica między najmniejszą i największa wartością w przedziale <0,2+2
√5>
21 sty 22:01