okrAG
geometria : Okrąg o środku S przecina oś OX w punktach O(0,0) i A. Odcinek OM, gdzie M(6,2pierwiastki z 3)
jest średnicą tego okręgu.
Oblicz pole wycinka kołowego wyznaczonego przez krótszy łuk MA okręgu
21 sty 13:22
wredulus_pospolitus:
1)
OM jest średnią −−− połową tego odcinka to środek okręgu
2)
Mając środek okręgu i jego promień (czyli połowa średnicy czyli połowa długości odcinak OM)
masz wzór na tenże okrąg
3)
Do powyższego wzoru podstawiasz y=0 i sprawdzasz jaki 'x' wyjdzie ... masz współrzędne punkt A
Dalej chyba sobie poradzisz, prawda ?!
21 sty 13:25
geometria : Wyszło mi średnica 4
√3
Wzór (x−3)
2+(y−
√3)
2=12
r=2
√3
Pole wycinka 2π
Bo kąt 60
o
mozesz spr czy dobrze
21 sty 13:28
wredulus_pospolitus:

średnia − dobrze
promień − dobrze
środek okręgu − dobrze
ale kąt mi się nie podoba, już z rysunku widać, że ten kąt powinien być kątem rozwartym
21 sty 13:40
wredulus_pospolitus:
ewentualnie inny sposób rozwiązania:
1) zauważamy, że Δ
OAS jest równoramienny
| | √3 | |
2) wyznaczamy kąt nachylenia prostej zawierającej OM (tgα = |
| −> α = 30o) |
| | 3 | |
3) w takim razie ∡OSA = 180 − 2*30 = 120
o
21 sty 13:43
wredulus_pospolitus:
aaaaa ... to MA miało być ... no to dobrze wyznaczone
21 sty 13:47
geometria :

Czemu dobrze na rysunku widać, że jest 60 stopni
21 sty 13:52