Geometria
Natalie: Odległość punktu K(−3,2) od prostej k: y=4/3x − 32/3 jest :
A. Liczba niewymierna
B.kwadrat liczby naturalnej
C. Iloczynem dwóch liczb pierwszych
Ma wyjść C i nie wiem dlaczego jak liczę ze wzoru na odległość punktu od prostej
21 sty 13:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz odległość ze wzoru
21 sty 13:21
Jerzy:
Odległośc wynosi: d = 10 , czyli: 2*5
21 sty 13:23
Jerzy:
Masz prostą: 3y − 4x + 32 = 0
| | |3*2 − 4*(−3) + 32| | | 50 | |
d = |
| = |
| = 10 |
| | √9 + 16 | | 5 | |
21 sty 13:25
Natalie: Aa dziękuję nwm czemu uznałam zze tylko 2x3 to liczby pierwsze
21 sty 13:34