grupy
grupy:
Udowodnić, że nie istnieje epimorfizm f:G→ H, gdzie
(1) G = S4 i H = S5
(2) G =(Q, +) i H =(Z, +)
(3) G =(Q, +) i H = (Q*, ⋅)
21 sty 12:39
Adamm:
1) |S4| = 4! < |S5| = 5!
2)
Jeśli f jest homomorfizmem
2f(x/2) = f(x)
3f(x/3) = f(x)
...
nf(x/n) = f(x)
stąd n|f(x) dla dowolnego n∊N, a zatem f(x) = 0 dla każdego x
3)
istnieje x że
f(x) = 2
(f(x/2))2 = 2
⇒
f(x/2) = ±√2 − nie jest wymierne
21 sty 14:45
Adamm:
3)
jeśli
f(x) = y∊Q, to
(f(x/n))n = y
⇒
f(x/n) = n√y − może być wymierne dla każdego n tylko gdy
y = 1 lub y = 0
ale f(−x)f(x) = f(0) = 1, skąd f(x) ≠ 0
więc jedyny taki homomorfizm to homomorfizm trywialny
21 sty 14:50