wielomiany
sylwiaczek: rownanie 2x3 − x2 − 2x + 6 = 0 ma pierwiastek wymierny nalezacy do przedzialu:
a. (−6, −2>
b. (−2, 0>
c. (0, 2>
d. (2, 6>
wiem, ze trzeba p/q ale wtedy mi wychodzi +/− 1/2, 1, 3/2, 2, 3, 6 i nie wiem co dalej xd
21 sty 12:38
Kingaa: Wtedy z
pq musisz po kolei wstawiać i szukać pierwiastka, ale w tym wypadku nie będzie to
pierwiastek wymierny więc żadna z propozycji nie wyzeruje wielomianu.
Ja bym to zrobiła powołując się na tw, Darboux.
Po kolei wstawiasz końce podanych przedziałów i patrzysz jaką masz wartość w(x), czy jest
dodatnia czy ujemna.
a. w(−6)= −450 w(−2)=−10 => że w tym przedziale wykres wielomianu nie przecina osi OX, więc nie
ma miejsc zerowych.
b. w(−2)=−10 w(0)=6 => że w wybranym przedziale wykres przecina oś OX, czyli jest to nasz
szukany przedział
21 sty 12:45
wredulus_pospolitus:
w(x) = 2x3 − x2 − 2x + 6
w(0) = 6
w(2) = 16 − 4 − 4 + 6 > 0
więc (raczej) nie ma pierwiastka w przedziale (0,2)
w(−2) = −16 − 4 + 4 + 6 < 0
więc na pewno jest jakiś pierwiastek w przedziale (−2,0)
z wymiernych pierwiastków w tym przedziale mamy:
−1/2 , −1, −3/2
podstawiamy te trzy i sprawdzamy czy któryś z nich jest pierwiastkiem
Powyższa metoda jest metodą radzenia sobie 'na teście'.
Inną metodą jest po prostu podstawienie każdej z tych 12 wartości.
21 sty 12:47
wredulus_pospolitus:
Kinga −−− to że funkcja wielomianowa stopnia 3 ma f(q) < 0 i f(p) < 0 nie jest jednoznaczne z
tym, że ów funkcja nie przecina osi OX w przedziale (q,p)
21 sty 12:48
wredulus_pospolitus:

oto przykładowa funkcja ( f(x) = x
3 − 4x − 2 )
21 sty 12:49
Kingaa: wredulus pospolitus masz rację, ale funkcja 3 stopnia przecina oś OX co najmniej raz i
szukamy takiego przedziału, w którym ona będzie się zerowała. Dlatego często przedział (q,p)
może być za duży więc szukamy innego, gdzie wartości na końcach będą różnego znaku.
21 sty 12:56
Kingaa: Funkcja przecina, ale nie można tego w jakiś ładny sposób opisać, dlaczego tak właśnie się
dzieje
21 sty 12:57
wredulus_pospolitus:
Kingaa ... więc o co Ci chodziło i wiem dlaczego tak robiłaś ... zwłaszcza że ja zrobiłem
identycznie, tylko −−− zauważ, że ja napisałem "raczej", a Ty napisałaś "nie przecina".
Zwróciłem uwagę tylko po to by ktoś z czytających nie miał błędnego przeświadczenia i nie
zrobił błędu w podobnym zadaniu, ale przy innej funkcji.
21 sty 13:01
wredulus_pospolitus:
Kingaa −−− i druga sprawa ... sprawdzenie w(p) < 0 i w(q) > 0 także nie jest końcem zadania ...
bo pierwiastek musi być wymierny (a w przedziale (−2,0) mogło się okazać, że pierwiastek
będzie niewymierny)
21 sty 13:02
Kingaa: Masz rację, nie doczytałam
21 sty 13:05
ABC: | | 3 | |
− |
| jest pierwiastkiem wymiernym i rozkład 2(x+32)(x2−2x+2) |
| | 2 | |
pozostałe pierwiastki nie są rzeczywiste: 1−i,1+i
21 sty 13:21