Podaj różniczkę drugiego rzędu dla funkcji 3 zmiennych
kowalczyk: Napisz różniczkę drugiego rzędu dla funkcji f(x,y,z)= x4 −y*z2
df2(Δx,y,Δz) = f''xx (P0)*(Δx)3 + f''yy(P0)*(Δy)3 + f''zz(P0)*(Δz)3 +
2*f''xy (P0)*(Δx)*(Δy) +2*f''xz (P0)*(Δx)*(Δz)+ 2*f''yz (P0)*(Δz)*(Δy)
czy wzór na tę różniczkę będzie wyglądać tak?
21 sty 12:28
kowalczyk: drobna pomyłka , Δ2
df2(Δx,Δy,Δz) = f''xx (P0)*(Δx)2 + f''yy(P0)*(Δy)2 + f''zz(P0)*(Δz)2 +
2*f''xy (P0)*(Δx)*(Δy) +2*f''xz (P0)*(Δx)*(Δz)+ 2*f''yz (P0)*(Δz)*(Δy)
21 sty 12:55
grzest:
21 sty 13:53