grafy- pomocy
Zuzka: Obok na rysunku znajduje się drzewo binarne o v = 8 wierzchołkach i e = 7 krawędziach.
Przeprowadzamy procedurę przeszukania drzewa binarnego stosując algorytm przeszukiwania drzewa
„w głąb” odwiedziając poszczególne wierzchołki i dokonując operacji dodawania wierzchołka na
stos lub zdejmując element
ze stosu. Po wykonaniu pierwszej operacji na
stosie znajduje się korzeń λ, a po wykonaniu
n = 16 operacji stos jest pusty. Podać która z
odpowiedzi jest poprawna.
1
↙ ↘
2 3
↙ ↘ ↓
4 5 6
↓ ↓
8 7
21 sty 11:47
Zuzka: 1)Po operacji 14 stos ma postać 1 2)Po operacji 8 stos ma postać 1
3)Po operacji 12 stos ma postać 6 3 1
4)Po operacji 9 stos ma postać 2 1 5)Po operacji 10 stos ma postać 3 1
21 sty 11:47
Pytający:
□ // stos pusty
1 // po 1 operacji
12 // po 2 operacji
124 // itd.
1248
124
12
125
12
1
13
136
1367
136
13
1
□
Tylko stos zapisałem odwrotnie niż masz w odpowiedziach, znaczy wierzchołek stosu masz po
prawej.
21 sty 13:27