aa
Hugo: W firmie jest 9 grafików i 11 producentów. Powstała potrzeba utworzenia projektu z 7 osób.
Jak wybrać zespół aby:
a) w grupie ma być co najmniej 4 grafików?
| | 9 | | 11 | |
4Grafików+3Producentów = ( |
| ) * ( |
| ) |
| | 4 | | 3 | |
| | 9 | | 11 | | 9 | | 11 | | 9 | | 11 | |
( |
| ) * ( |
| )+( |
| ) * ( |
| )+( |
| ) * ( |
| )? |
| | 4 | | 3 | | 5 | | 2 | | 6 | | 1 | |
dobrze

?
20 sty 23:56
mmm: Prawie dobrze

jeszcze grupa złożona z 7 grafików i 0 producentów.
No i oczywiście symbole Newtona a nie ułamki
21 sty 09:11
Hugo: 
tak racja hah, a tu chyba nie ma tak zeby wstawic newtonowe
21 sty 21:12
Hugo: b) w grupie ma byc 3 Producentów i 4 Grafików
c) w grupie ma być co najwyżej 4 producentów
, wiec chyba podobnie
0P + 7 G
1P + 6G
2P + 5G
3P + 4G
4P + 3G
| | 9 | | 11 | | 9 | | 11 | | 9 | | 11 | | 9 | |
( |
| ) + ( |
| ) * ( |
| ) + ( |
| ) * ( |
| ) + ( |
| ) * ( |
| ) + |
| | 7 | | 1 | | 6 | | 2 | | 5 | | 3 | | 4 | |
| | 11 | | 9 | |
( |
| ) * ( |
| )  |
| | 4 | | 3 | |
21 sty 21:56
21 sty 22:01
Hugo: Firma „Struś” chce zainwestować zysk w wysokości 10 000 $
w trzy nowe technologie T1 ,T2 oraz T3.
Aby każda z inwestycji miała sens trzeba wydać na każdą z nich co najmniej 1000 $.
Na ile sposobów można rozdysponować zysk firmy na trzy technologie?
(kwoty przeznaczone na każdą z nich mają być wyrażone w pełnych tysiącach).
jak do takiego zadania podejsc

?
cos takiego jakoś?
T1 + T2 + 8 * T3 + T1 + 8 * T2 + T3 + 8 *T1 + T2 + T3
21 sty 22:03
Hugo: @Pytający: dzięki bede wiedzieć
21 sty 22:03
Hugo: | | | |
metoda pudełkowa  mam wrażenie | |
| | |
21 sty 22:08
Pytający:
Liczba rozwiązań całkowitych równania:
t
1+t
2+t
3=10
z ograniczeniami:
t
i≥1, i∊{1,2,3} // t
i w tysiącach $
Równoważnie:
x
1+x
2+x
3=10−(1+1+1)=7
z ograniczeniami:
x
i≥0, i∊{1,2,3}
| | | | | |
A to równanie ma | = | =36 rozwiązań. |
| | | |
21 sty 22:13
Hugo: :( jak do tego doszedles, nie dokonca czaje hmm są jakies twierdzenia? a ten wzór?
| |
? skad to sie bierze  chcialbym zrozumieć |
| |
21 sty 22:35
Pytający:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
x
1+...+x
n=k, x
i≥0, całkowite
Znaczy każde rozwiązanie tego równania odpowiada k−elementowemu multizbiorowi o elementach ze
zbioru n−elementowego A={a
1,...,a
n}, gdzie x
i oznacza liczność a
i w tym multizbiorze.
Oczywiście takich multizbiorów jest tyle samo, co rozwiązań tego równania. A w linku masz
wyjaśnienie skąd wzór.
21 sty 23:28
Hugo: dzięki
22 sty 22:15