tg(x+Δx)−tg(x) | ||
limΔx→0 | = | |
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | = | |||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | = | |||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | ||||||||
Δx |
tg(Δx)(1+tg(x)2) | ||
limΔx→0 | = | |
Δx(1−tg(x)tg(Δx)) |
tg(Δx) | 1+tg(x)2 | |||
limΔx→0 | limΔx→0 | |||
Δx | 1−tg(x)tg(Δx) |
sin(Δx) | 1 | 1+tg(x)2 | ||||
limΔx→0 | limΔx→0 | limΔx→0 | ||||
Δx | cos(Δx) | 1−tg(x)tg(Δx) |
1 | ||
ale problematyczne będzie znalezienie pochodnej z | ||
cos(x) |
d | 1 | 0*cos(x)−(−sin(x)) | |||
( | )= | ||||
dx | cos(x) | cos2(x) |
d | 1 | 1 | sin(x) | |||
( | )= | |||||
dx | cos(x) | cos(x) | cos(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |