Wielomian rozłóż na czynniki
Quizzly: Dany wielomian rozłóż na czynniki i podaj jego pierwiastki: w(x) = x4 = 2x3 − 8x2
Z góry dzięki za rozwiązanie !
16 lut 23:33
Mickej: z góry dziękuję za rozwiązanie

hmm a jakieś próby podejmowałeś(aś)
16 lut 23:35
Godzio:
W(x) = x
2(x
2+2x−8) = x
2(x
2−2x + 4x−8) = x
2(x(x−2) −4(x−2) ) = x
2(x−2)(x−4)
dalej dasz rade
16 lut 23:41
Quizzly: Kolego skąd wziąłeś "4x" ?
"x2(x2−2x + 4x−8"
Bo nie rozumiem tego.
16 lut 23:50
Quizzly: Refresh!
17 lut 00:17
Julek:
W(x) = x
4 + 2x
3 − 8x
2 = x
2 (x
2 + 2x − 8)
Δ = 4 + 32 = 6
2
W(x) = x
2 (x−2)(x+4)
17 lut 00:29
Quizzly: Dzięki kolego teraz wszystko już rozumiem.
17 lut 00:34