Styczna do wykresu
rehad: Pomoże mi ktoś udowodnić wzór na styczną do wykresu funkcji?
y − f(x0) = f'(x0)(x−x0)
Rozumiem, że pochodzi on od wzoru na funkcję liniową y = ax+b
gdzie a jest równe wartości pochodnej w punkcje x0
po przekształceniu do y = f'(x0)(x−x0) + f(x0)
Wzór jest podany w kartach maturalnych, ale nie chcę go bezmyślnie używać tylko dowiedzieć skąd
on się bierze
20 sty 22:00
Adamm:
Nie można go udowodnić. Co najwyżej podać jego interpretację
20 sty 22:11
Adamm:
szukamy prostej y = ax+b, która najlepiej przybliży nam funkcję y = f(x) w punkcie
x
0, w tym sensie, że błąd przybliżenia podzielony przez przyrost 'x'−a będzie
najmniejszy
da nam to przybliżenie lepsze niż po prostu przybliżenie przez funkcję liniową
w dowolny sposób
ponieważ y = ax+b musi zawierać punkt (x
0, f(x
0)), to y = a(x−x
0)+f(x
0)
| |f(x)−(a(x−x0)+f(x0))| | | f(x)−f(x0) | |
| = | |
| −a| |
| |x−x0| | | x−x0 | |
| | f(x)−f(x0) | |
jeśli teraz będziemy zbiegać z x do x0, to | |
| −a|→|f'(x0)−a| |
| | x−x0 | |
oczywiście, |f'(x
0)−a| będzie najmniejszy gdy a = f'(x
0)
stąd taki wybór czynnika 'a'
20 sty 22:29
PW: Tak, ten wzór podaje definicję stycznej do wykresu funkcjii różniczkowalnej, a taka
definicja bierze się stąd, że jest to "graniczne położenie siecznych".
20 sty 22:32