grupy
grupy:
Rozlozyc wielomian w(x)=x5−1 na czynniki nierozkladalne w Q[X].
1 jest pierwiastkiem w(x), zatem czynnik liniowy to (x−1).
Jak znalezc pozostale?
20 sty 21:57
Adamm:
Zadanie na poziomie liceum
Patrz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
20 sty 22:07
grupy:
Czyli nie ma wiecej pierwiastkow wymiernych, chyba, ze 1 jest krotnym pierwiastkiem.
Ale jak dalej rozlozyc ten wielomian?
20 sty 22:13
Adamm:
Tak jak się dzieli wielomiany w liceum. Ewentualnie wzór skróconego mnożenia
xn−1 = (x−1)(xn−1+xn−2+...+1)
20 sty 22:14
grupy:
x8−16 w Z17[X]
x8−16=(x2+15)(x2+2)(x4+4)
dobrze?
21 sty 06:49
Jolanta: (x4+4)(x4−4)=(x+4+4)(x2+2)(x2−2) tylko tak umiem
21 sty 08:00
Jolanta: oczywiście jedna 4 w pierwszym nawiasie
21 sty 08:35