liczby zespolone
456: Rozwiąż równianie w zbiorze liczb zespolonych
Proszę o pomoc, muszę na szybko ogarnąc jak to się robi.
29 z5+(√3−i)12z2=0
20 sty 21:07
Mila:
1) Najpierw obliczymy:
(
√3−i)
12
|
√3−i|=
√3+1=2
(
√3−i)
| | 5π | | 5π | |
(√3−i)12=212*(cos(12* |
| )+i sin(12* |
| )= |
| | 6 | | 6 | |
=2
12*(cos(10π+i sin (10π))=2
12*(1+0)=2
12
2)
2
9*z
5+2
12z
2=0 /:2
9
z
5+8z
2=0
z
2*(z
3+8)=0
z=0 lub z
3+8=0
(z+2)*(z
2−2z+4)=0
z=−2 lub (z
2−2z+4)=0
dokończ, licz Δ i pierwiastki równania kwadratowo
20 sty 21:29
PW: Coś trochę inaczej z postacią trygonometryczną, ale może się mylę.
| | √3 | | 1 | |
√3−i = 2( |
| − |
| ) = 2(cos330°+isin330°), a więc |
| | 2 | | 2 | |
(
√3−i)
12=2
12(cos(12•330°+isin12•330° = 2
12(cos11•360°+isin11•360°) =
= 2
12(cos0°+isin0°)= 2
12(1+0i)=2
12
Dalej łatwo.
20 sty 21:36
456: Dziękuję bardzo! I przeprasza za prawdopodobnie głupie pytanie, ale skąd wzięłaś kąty φ?
20 sty 21:36
456: okejka, już ogarnęłam

Dziękuję jeszcze raz!
20 sty 21:37
Mila:
Dziękuję
PW za sprostowanie

.
Oj, tak :
| | π | | 11π | |
φ=2π− |
| = |
| albo tak , jak u PW |
| | 6 | | 6 | |
cosx>0 i sinx<0
(
√3,−1) punkt IV ćwiartki.
20 sty 21:43
456:
20 sty 23:19