Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu są liczby naturalne
Pusia: Zbadaj czy wśród wyrazów ciągu an=(4n/2n+1) n∊N+ są liczby naturalne
16 lut 23:22
Pusia: POMÓŻCIE
16 lut 23:27
Pusia: Nie wiem jak się za to zabrać.....
16 lut 23:31
Basia:
| 4n | | 2n+2n+1−1 | | 2n+1 | | 2n−1 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | 2n−1 | | 2n+1−2 | |
1+ |
| =1+ |
| = |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
gdyby to wyrażenie miało być liczbą naturalną
| 2 | |
| musiałby = 0,1 lub 2 |
| 2n+1 | |
przypuśćmy, że
2=2n+1
2n=1
n=
12
niemożliwe
przypuśćmy, że
2 = 4n+2
4n=0
n=0
niemożliwe
czyli nie ma
16 lut 23:36
Eta:
| | 2(2n+1)−2 | | 2 | |
an= |
| = 2 − |
|
|
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | 2 | |
ułamek : |
| −−− nie będzie liczbą naturalną ,
|
| | 2n+1 | |
zatem odp: wyrazów o wartościach naturalnych w tym ciągu nie ma.
16 lut 23:36
Eta:
oczywiście , bo masz założenie ,że n€N+
16 lut 23:38
Pusia: jestem po pierwszej lekcji o ciągach i nie rozumiem rozwiązania
16 lut 23:39
Pusia: skąd wpaść na pomysł że to trzeba tak rozpisać?
16 lut 23:41
Basia: kwestia wprawy
16 lut 23:51