Bardzo proszę o sprawdzenie, czy dobrze pokazałem powołując się na indukcję mat
indukcjahelp: Bardzo proszę o sprawdzenie, czy wszystko wykonałem dobrze. Zadanie robiłem wzorując się na
innym przykładzie.
f(0) = 11
f(n) = 4f(n − 1) − 30, n ≥ 1,
to f(n) = 4n + 10, n ≥ 0
1) dla n=1, f(1)=4f(1−1)−30=44−30=14=41+10 OK
2) założenie indukcyjne: n∊N: f(n)=4n+10
teza: f(n+1)=4n+1+10
DOWÓD
P=4n+1+10=4(4n+10−10)+10=4(4n+10)−30=4f(n)−30=f(n+1)=L
20 sty 20:52
ABC:
a dlaczego po prostu nie napiszesz:
f(n+1)=4f(n)−30=(***)=4(4
n+10)−30=4
n+1+40−30=4
n+1+10
gdzie (***) − z założenia indukcyjnego
chyba to jest bardziej przejrzyste
21 sty 09:27