wymiernosc
liczba:
| | √2 | |
Wykaz korzystajac z tw. o pierwiastakch wymiernych wielomianu, ze |
| jest liczba |
| | 3√5 | |
niewymierna.
Jak wyglada wielomian, ktorego pierwiastkiem jest ta liczba?
20 sty 20:22
20 sty 20:28
Eta:
W(x)=5x3−2√2
lub
W(x)=25x6−8
20 sty 20:31
liczba:
Raczej tylko W(x)=25x6−8, bo zeby moc skorzystac z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu
to ten wielomian musi miec wspolczynniki calkowite.
20 sty 20:47
Eta:
Tak, tak
20 sty 20:51
liczba:
Dziekuje
20 sty 20:53
PW: Masz rację, ale… jakie pytanie taka odpowiedź.
20 sty 20:53