reszta
mat:
Obliczyc r35(14320).
35 nie jest liczba pierwsza, wiec nie mozna skorzystac z malego twierdzenia Fermata.
NWD(35, 14)=7≠1, wiec nie mozna skorzystac z tw. Eulera.
20 sty 19:35
Adamm:
można jeśli wie się jak
14320 ≡ 0 (mod 7)
14320 ≡ (−1)320 ≡ 1 (mod 5)
14320 ≡ x (mod 35), 0≤x<34
ponieważ x ≡ 0 (mod 7), to
x∊{0, 7, 14, 21, 28}
ale x ≡ 1 (mod 5), więc
x = 21
20 sty 19:47
mat:
To gdzie tu korzystamy z tw. Eulera?
20 sty 20:26
mat:
Tw. Eulera
Jesli n, k∊N>1 takie, ze NWD(k, n)=1.
Wowczas nφ(k)≡1 (mod k), gdzie φ(k) to funkcja Eulera.
Jakie tu sa n i k?
20 sty 20:44
mat: ?
20 sty 21:36
mat: ?
21 sty 06:30
Adamm:
Można ale tego nie zrobiłem
21 sty 11:13