Równanie wielomianu
Zazek: WIELOMIANY. Rozwiąż równanie : a). x3 − 4x2 + 2x − 8 = 0 b). −2x5 + 32x = 0
16 lut 23:22
Godzio: x3 + 2x − 4x2 − 8 =0
x(x2+2 − 4(x2+2) = 0
(x2+2)(x−4) = 0
x = 4
−2x5 + 32x = 0
−2x(x4 − 16) = 0
−2x(x2−4)(x2+4) =0
−2x(x−2)(x+2)(x2+4) = 0
x = 0 v x=2 v x= −2
16 lut 23:25
Eta:
To czyste lenistwo

a) x
2(x −4) +2( x−4)=0
(x−4)( x
2+2)=0
x=4 v x
2 +2=0 −−− brak rozwiązań w zb. R
odp: x = 4
b) −2x( x
4 −16)=0 −2x ( x
2−4)(x
2+4)=0 => −2x( x−2)(x+2)(x
2+4)=0
x
2+4=0 −−− brak rozwiązań w zb. R
odp: x= 0 v x = 2 v x = −2
16 lut 23:28
Godzio: teraźniejsze pokolenie nie jest chętne do pracy
16 lut 23:28
Eta:
Godzio
16 lut 23:29
Eta:
A Ty do informacji : "pomagam"
16 lut 23:29
Godzio:

Nie widze wyżej postu
"
Eta:
Pomagam "
16 lut 23:30
Mickej: hehe
16 lut 23:31
Zazek: Dzięki ale widzicie już nie mam siły nad tym siedzieć. Jeszcze raz dzięki !
16 lut 23:35
Mickej: hmm
16 lut 23:37
Eta:
ok .
1 : 1
16 lut 23:40
Godzio: heh
16 lut 23:41