x2−2x+2 | ||
2)f(x)= | ||
x−1 |
x2 | 8 | |||
3)f(x)= | + | |||
2 | x2 |
x2−2x+1 + 1 | (x−1)2 + 1 | (x−1)2 | 1 | |||||
2) f(x) = | = | = | + | = x−1 + | ||||
x−1 | x−1 | x−1 | x−1 |
1 | ||
x−1 |
1 | t2+1 | t2−2t+1+2t | (t−1)2+2t | (t−1)2 | ||||||
f(t) = t + | = | = | = | = | + | |||||
t | t | t | t | t |
2t | (t−1)2 | |||
= | + 2 zatem dla t=1 funkcja osiąga minimum | |||
t | t |
1 | t2+1 | t2+2t+1−2t | (t+1)2 | |||||
f(t) = t + | = | = | = | − 2, więc dla t=−1 jest | ||||
t | t | t | t |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |