Znajdź wszystkie wielomiany w(x) trzeciego stopnia
Natalia: Znajdź wszystkie wielomiany w(x) trzeciego stopnia o współczynnikach
rzeczywistych, spełniające warunki w2(2)=−w(1)=w1(0)
20 sty 18:31
PW: Co to jest w1(0)?
20 sty 20:03
Natalia: Pierwsza pochodna w x=0
20 sty 20:14
PW: Czy konsekwentnie w2(2) oznacza u Ciebie drugą pochodną w punkcie x=2?
20 sty 20:19
Natalia: Tak
20 sty 20:22
iteRacj@:
W(x)=ax3+bx2+cx+d
W1(x)=3ax2+2bx+c
W2(x)=6ax+2b
W2(2)=−W(1)=W1(0)
6*a*2+2*b=−a+b+c+d=c
czy to jest dobry pomysł na rozwiązanie?
20 sty 23:53
iteRacj@:
poprawiam 6*a*2+2*b=−(a+b+c+d)=c
20 sty 23:55