wielomian
sylwiaczek: Wykonaj dzielenie wielomianu w(x) przez wielomian q(x) a nastepnie zapisz wielomian w(x) w
postaci w(x)=p(x)*q(x)+r(x) gdzie r(x) jst reszta z tego dzielenia
c) w(x)= 4x4 + 2x3 − 6x2 − 2x − 4, q(x)= 2x2 + 2
20 sty 18:24
Jolanta:
2x2+x−5
4x4+2x3−6x2−2x−4 : (2x2+2)
−4x4−4x2
2x3−10x2
−2x3−2x
−10x2−4x
10x2+10
−4x+6
20 sty 19:50
sylwiaczek: a nie da sie tego zrobic "normalnie" ? bo nie bardzo rozumiem dzielenie pisemne wielomianow
20 sty 21:05
PW: No niestety, w poleceniu jest "wykonaj dzielenie".
20 sty 21:08